Podcast over de geschiedenis van het sociaal werk

Podcast over de geschiedenis van het sociaal werk

Wat kunnen we leren van de geschiedenis van het sociaal werk? Ik praat er in deze podcast over met Marcel Spierts. Publicist en onderzoeker op het gebied van sociaal werk, educatie en cultuur. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan waaronder Werken aan ‘Openheid en samenhang’ en ‘Beroep en ontwikkeling’., daarnaast zijn er nog talloze publicaties en interviews van Marcel te vinden. Kijk daarvoor ook even op zijn website: Marcelspierts.nl.

De geschiedenis van het sociaal werk zit vol met inspiratie en herkenning. Marcel neemt ons mee langs de verschillende tijdsperiodes na de tweede wereldoorlog en de hoofdrolspelers die daarbij horen. Hij vertelt over de spanning tussen sociale planning en ontwikkelingen van onderop. Ook komen de jaren ’80 (die minder desastreus voor het sociaal werk waren dan weleens gedacht wordt) aan bod en de ontwikkeling van het opbouwwerk. 

‘Een brevet van onvermogen’, noemt Marcel het negeren van de lessen die de geschiedenis van het sociaal werk ons leert. Hij noemt daarbij de centralisaties in 2015 als voorbeeld, ‘in 1987 hebben we een vergelijkbare operatie gehad, en niemand heeft zich afgevraagd, hoe is dat gegaan?’, Een gemiste kans volgens Marcel. 

Marcel en ik sluiten het gesprek af met een blik in de toekomst. Als er over 20 jaar een hoofdstuk wordt toegevoegd aan De stille krachten van de verzorgingsstaat, waar zou dat over gaan?