Zomerschool

Zomerschool

6 t/m 9 september 2021 organiseren wij een zomerschool voor mensen met een groot hart voor samenlevingsopbouw!

Professionals gezocht voor samenlevingsopbouw

De wijkaanpak staat met stip in de top tien van sociale vraagstukken. Op tal van terreinen is de wijkaanpak populair. Nu het neoliberale denken zijn langste tijd lijkt te hebben gehad, ontstaat er weer ruimte voor een collectieve sociale basis, die gevormd wordt door actieve netwerken van bewoners en organisaties. Netwerken die professionele ondersteuning goed kunnen gebruiken in een steeds complexer wordende samenleving. Opbouwwerk is het vak dat die ondersteuning op professionele wijze kan bieden. We zien dagelijks nieuwe vacatures voorbij komen en op die groeiende vraag willen wij als EMBGG een antwoord bieden. Een eerste stap hierin is onze zomerschool.

Een weekje keihard leren met elkaar

Als je meedoet aan de zomerschool kom je in een rollercoaster van vier volle dagen met verrekt goeie sprekers (maar liefst twee professoren, Tine de Moor en Hans Boutellier, en onze eigen Kees Fortuin) , door EMBGG-ers begeleide inspirerende werksessies en je gaat naar huis met een ambitieus maar realistisch plan hoe jij in jouw stad of regio samenlevingsopbouw op de kaart kunt zetten. Niet met vage verhalen, maar met concrete acties. We doen dat op locatie van Vereniging De Zeilpunter in Wanneperveen. Naast hard werken kunnen we ook plezier beleven met elkaar.

Programma

Inleidingen en werksessies wisselen elkaar af. Per dag hebben we drie sessies van 2,5 uur. We hebben de volgende inhoud voor ogen:

➢ Visie op samenlevingsopbouw voorbij privatisering en marktwerking
➢ Werken aan sterke en vitale gemeenschappen in de komende decennia 
➢ Strategieën voor positionering en profilering
➢ Keuzethema’s zoals

  • Inclusieve gemeenschappen tegen armoede en eenzaamheid,
  • Energietransitie en duurzame wijken / sustainable communities
  • Deep democracy, zelfbeheer en zelfsturing in lokale gemeenschappen
  • Door deelnemers zelf in te brengen thema’s

Voel jij je aangesproken?

Werk jij als opbouwwerker, ZZP-er of onder een andere titel aan samenlevingsopbouw en vind jij dat ons vak een stevige boost kan gebruiken? Meld je dan aan voor deze unieke zomerschool. We doen dan een intake met je om over en weer vast te stellen of de zomerschool echt iets voor jou is.
De deelnemersbijdrage is € 2.500,- all-in. Best veel geld als je dat niet uit je scholingsbudget kunt betalen. We zijn op zoek naar fondsen die zo nodig kunnen bijspringen.

Meld je alvast aan!

We organiseren de Zomerschool Samenlevingsopbouw in samenwerking met het Kenniscentrum Zorg en Welzijn van NHL Stenden. Je kunt je daar vanaf nu tot 31 mei inschrijven: kenniscentrum.zwo@nhlstenden.com. Wees er snel bij!
Je betaalt pas na een positieve intake. Het doorgaan van de zomerschool hangt af van voldoende deelname en de Corona richtlijnen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Paul Vlaar (paul@vlaar.nu, 06 51183161)